HH-lokalhistorie
    
§ Artikler
§ Kort
§ Vejviser

© Ulla Bech    

  Artikeloversigt  -  Nyeste artikel  
 

Forvirring om Kong Volmers bagdel

Om artiklen:
Nedenstående er et uddrag af  artiklen 'Sprogligt set',  af Steen Laursen, i Dagbladet Roskilde Tidende d. 30. oktober 2003.
Det er ikke helt få talemåder, som vi frejdigt bruger uden at skænke deres oprindelse en tanke. Mange af dem er ganske malende -
tag for eksempel sådan noget som ...
"Det går ud og ind som Kong Volmers røv".
   
  

Bestak skattefolk.

Hvad angår Kong Volmers bagdel , så er der er i hvert fald flere mulige forklaringer på det sære udtryk. En af dem går på, at "røv" er en misforståelse for "reb"- og da Volmer er en omskrivning for Valdemar, så kan historikerne tilbyde en forklaring. Når man i Middelalderens bondesamfund skulle opmåle jord, så skete det ved, at der blev lagt reb ud som markeringslinjer. Både Valdemar den Store og Valdemar Sejr arbejdede energisk for at skabe et velorganiseret samfund, og deres skatteopkrævere har haft travlt med at opmåle land for at beregne jordskatterne. Og så kan man vel godt forestille sig, at de har ladet rebene bugte sig lidt til bondens fordel, hvis de ellers er blevet smurt lidt. Og modsat, at bønder, der ikke har ydet en skilling til skatte-fars private kasse, har måttet se opmålingen falde ud til kongens fordel. Men i begge tilfælde har man haft en skillelinje, der var "skæv som Kong Volmers reb".

Gode udtryk

En anden forklaring tager sit udgangspunkt i, at udtrykket også kendes i formen "ud og ind som Kong Volmers rumpe".
Oppe i Gurre i Nordsjælland, hvor Valdemar Atterdag nød sin Tove og sine jagtudflugter, lod kongen anlægge en mængde snoede jagtstier, der altså gik "ud og ind". Disse stier kaldte man for "rumper", med en gammel betydning af ordet, der intet har med "røv" at gøre. Senere er udtrykket så blevet misforstået, og ordet "rumpe" er blevet erstattet af "røv". Men hvad der end er forklaringen - et par gode og djærve talesprogsudtryk er det.

 

 
Læs evt. mere her:
- Om landmåling
- om baggrunden for udskiftning af landbrugsjorden i 1800-tallet

 

 

 
   
til top
   
  

 

   
      Forside  -  Kontakt  -  Nyt  -  Søg i index  -  Links  -  Om siden  -  Til top