© Ulla Bech    

   
 

Stedets historie

Korskær 6 - matr. nr. 49b (og  a) ('Smedjen')

  

Cathrinebjergs smedie

Smedjen på Korskær var oprindeligt fæstet under Cathrinebjerg Gods. I 1797 overtog den sidste fæster smedjen (med smedekone) i arvefæste. I 1811 overtog samme smed sit hus i selveje.
 

Kilde: Ulla Bech.
 


 

'Hans Smeds hus'.

'Hans Smeds Huus' blev brand-takseret i 1794. Det må være dette hus på Korskær, der er tale om, for her efterfulgte den ene smed den anden i næsten 200 år - og de hed alle Hans. Flere gange gik smedjen i arv fra far til søn.

Om ialt 6 smede med navnet Hans kan du læse om i artiklen 'Hans Smed - Herringløses smed i generationer, Egnshistorisk Forening i Gundsø årsskrift 2007.
 

Kilde:
Brandtaksationsprotokol LAS (1803), Folketællinger RA.
Ulla Bech, Herringløse, (Kulturhistorisk vejviser nr. 8 fra Fjordmuseet).
 

 
 

Maren, smeden og koen

I Egnshistorisk Nyt fra Egnshistorisk Forening i Gundsø har været bragt en lille historie om Maren fra Korskær 3 og smeden, der boede overfor:

Maren, ja hun hed jo 'Maren Ole Møllersvends', gik hen og blev enke. En gang hun var syg og ikke kunne gå ud og malke koen ude på jordlodden, vidste hun ikke andre råd end at bede naboen, smed Hans Hansen, om hjælp. Han gik dog også ud for at malke, men vendte hjem med uforrettet sag - koen ville ikke malkes af ham. 'Så må du tage min kjole og tørklæde på', sagde Maren. Men smeden bedyrede, at SÅ blev det efter mørkets frembrud!

.

Kilde: Andreas Bak, dyrlæge Gundsølille, genfortalt til Ulla Bech i 1997, og gengivet i Egnshistorisk Nyt nr. 2000-2.


 

Den sidste Hans Smed

Smeden Hans Jørgen Hansen boede her med sin kone Dorthea og deres tre piger Gundhild, Inger Margrethe og Frida. Det siges, at Dorthea havde for vane at gå i meget spidse sko, så spidse, mente nogen, at hun kunne 'sparke en myg i røven'.

Smedens far boede overfor på Rundingen 7, han hed ligeledes Hans Hansen og var fhv. smed. Han var til sidst halvdøv og brugte et messing -hørerør. Hans forgænger i huset havde også heddet Hans Hansen, det var hans far. Denne smed Hans Hansens guldbryllupsgæster i 1905 er foreviget på et foto, som Fjordmuseet er i besiddelse af.

Smeden, altså Dortheas mand, fik en dag i 1951 et ildebefindende ude ved Vadvej efter 'Litaurens' ejendom og døde. Da Dorthea var blevet enke, lejede hun smedjen ud til en smed Christensen.

Christensen var ikke altid helt 'appelsinfri'. Han kørte rundt i en Ford-31 med lad og kran. En dag var han i Roskilde med sin gale hund og nogle kammersjukker. Da han skulle til at køre inde fra Torvet, blev han stoppet af politiet. Han lænede sig ud ad ruden og sagde: "hva' fan' kan I ikke se , at der ikke er plads til flere" - der var hund og 3 mand i førerhuset. De blev alle kørt til detentionen, men da hunden teede sig helt tosset, blev de øvrige løsladt mod at bringe hunden hjem.

Beboelsen brændte Lillejuleaften 1954. Dermed ophørte smedjen i Herringløse.

Hans Jørgen Hansens datter, Gundhild Johansen, fortæller: "Vi var jo tre piger derhjemme. Selvom min lillesøster Frida blev gift med en smed, var det den gang ikke aktuelt, at smedien blev i familien. Men sjovt nok er der nu igen flere af de efterkommende slægtled fra min far Hans og hans bror Viggo, som er smede - der er optalt 8 af slagsen indtil videre, men i dag er det et noget andet håndværk – som ved ibrugtagningen af el-drevne maskiner i årene efter min far nærmest blev revolutioneret. Den gamle landsbysmedie er nu en saga blot".
 

Kilde: Ejner Jensen, Duvald Jensen, Claus Christensen, Mogens Clausen, alle Herringløse, fortalt til Ulla Bech 1998.

Hans Jørgen Hansens datter, Gundhild Johansen, fortalte til Ulla Bech i 2007.
 

 

 

 
Tip:
Hvis du klikker på linket 'Matrik-lens side'  under topbilledet, kan du få andre oplysninger om ejen-dommen:
- Hvem var ejerne?
- Hvem boede der?
- Hvad kan de gamle gamle doku-
  menter fortælle?
- Er der et billede af ejendommen?
- Gemmer stedet på en historie?
 
      Forside  -  Kontakt  -  Nyt  -  Søg i index  -  Links  -  Om siden  -  Til top